Luxor
na een relaxte nijlcruise kwam ik aan in Luxor voor nog eens 6 relaxte dagen. Ik zat zo ruim in de tijd, dat ik telkens halverwege de middag nog mooi een paar uurtjes van het zwembad in de nijl kon genieten. (ook al waaide het soms wel wat te hard)
Na een dagje op ontdekkingstocht in de stad ging ik de tweede dag naar het Luxor museum. Een mooi ruim opgezet museum, met een redelijk kleine selectie aan voorwerpen. Wel veel informatie overal bij. Er staan hier onder andere ook een paar mummies, een strijdwagen uit toetanchamons tombe, en een gigantische muur gebouwd toen de heidense farao Akhenaten aan de macht was. (hij schafte alle goden af behalve de Aten, de zonneschijf) Erg mooi om het verschil in versieringen op deze muur en andere tempelmuren te zien. Veel minder goden enmeer taferelen uit het werkelijke leven van gewone mensen en van de farao natuurlijk.
Na een paar uren bij het zwembad, ga ik 's avonds nog even de stad in om wat te eten, en daarna ga ik naar de luxor tempel die midden in de stad ligt. Deze is 's avonds prachtig verlicht, en is erg mooi om te zien (wel vergelijkbaar met alle andere tempels; veel offers aan de goden, veel zuilen en natuurlijk de gigantische pylonen (of hoe ze in het nederlands ook maar heten). Helaas is mijn camera erg slecht in het donker, hij flitst onnodig of heeft een extreem lange sluitertijd, waardoor elke foto vaag wordt. Dus neem ik maar een paar foto's met mijn telefoon, die verassend veel beter lijken.
De volgende dag ga ik naar Karnak Tempel, net buiten de stad, een gigantisch tempelcomplex, met een paar van de weinige nog overeind staande obelisken. Erg indrukwekkend en mooi. Het wemelt hier wel echt van de toeristen, zoveel heb ik er misschien alleen nog maar bij de piramides gezien. Een standbeeld van een Scarabee is onmogelijk op de foto te krijgen. Het brengt namelijk geluk om hier zeven keer omheen te lopen. En dus lopen er constant drie rijen dik aan chinezen, amerikanen en russen omheen. Ook bezoek ik vandaag het mummificatie museum, interessant, maarverrekte klein, en ze hebbenverdacht weinig mummies.
Na een heerlijk relaxte dag in het hotel, ga ik de laatste twee dagen de West-Bank verkennen. Heel vroeger was dit Thebe-west. Op de fiets is alles hier goed te doen. Als allereerste staat natuurlijk de vallei der Koningen op het programma. Het werkt hier als volgt: er zijn meestal 10 tombes open, maar voor twee hiervan moet je een extra kaartje kopen. Van de overige acht mag je er drie bezoeken. Mijn keuze valt op een gewoon kaartje en één voor de tombe van Toetanchamon. De tombes zijn verrassend kleurrijk (de kleuren zijn in de meeste tempels geheel verdwenen). Wel hebben de koptische Christenen in veel tombes huisgehouden. Dat wil zeggen: ze hebben de hoofden van goden weggehakt, hierogliefen vernietigd, of koptische kruizen ergens overheen geschilderd. Maar de tombe van toetanchamon maakt wel eenheel watextra indruk. De reden? Er is nog wat van de oorspronkelijke inhoud blijven staan; zowel zijn mummies, als twee doodskisten (het waren er iets van 8 ofzo); de ene van rood graniet, de ander van verguld hardhout. De vallei zelf is wat kleiner en onoverzichtelijker dan ik verwacht had. Maar helaas: geen foto's toegestaan...Verder ga ik vandaag nog naar de tempel van hatshepsut, ook hier is wat meer kleurbewaard gebleven dan in de meeste tempels.
Maar de volgende dag kan ik niet meergebruik maken van mijn hotelkamer. Dus ik bewaar het grootste deel van de attracties voor de volgende dag. Op deze laatste dag in Luxor bezoek ik: tombes van edelen, de vallei der koninginnen, de vallei der werkers, en de ramesseum en habu tempels. De tempels zijn meer van hetzelfde, maar de overige tombes laten een verfrissend verschil zien met de rest. Nog steeds zijn er veel goden en offers aan de goden. Maar je ziet af en toe wat meer alledaagse bezigheden; een edelman die de nummers bijhoudt, die dingen afweegt enz.
Na weer een slapeloze nacht in de nachttrein ben ik weer in Cairo, en Cairo is een stuk rustiger geworden. Er slapen nog steeds flink wat mensen op het Tahrirplein, maar er lijkt verder niet zoveel aan de hand. Ik ga deze dag nog even naar het Egyptisch museum, voornamelijk voor Toetanchamon's dodenmasker. Alles wat niet is achtergebleven in zijn tombe, staat nu in het egytische museum. Er zijn zo'n 6000 voorwerpen, en deze nemen hier tientallen, misschien wel honderden keren zoveel ruimte in als in de kleine tombe waar ze uitkomen. Dit deel van het museum is stukken mooier neergezet dan de rest. Het dodenmasker is erg indrukwekkend, en ook de overige doodskisten/sarcofagen zijn erg mooi. Alleen in de tombe was ik toch meer onder de indruk, waarschijnlijk gewoon omdat de voorwerpen daar horen te zijn.
En na weer een kort nachtje zit ik nu te wachten op mijn vliegtuig naar Amman, en hoop ik dat mijn Papyrus-verpakking het houd, en ik geen tientallen euro's voor niks heb uitgegeven.